U BENKOVCU ODRŽAN 2. FESTIVAL PODUZETNIŠTVA RAVNIH KOTARA I BUKOVICE

U subotu je benkovačka gradska šetnica bila mjesto održavanja 2. Festivala poduzetništva Ravnih kotara i Bukovice, koji nakon uspješnog prošlogodišnjeg festivala i ove godine okupio veliki broj izlagača i radoznalih posjetitelja. Izlagači na ovom festivalu ponudili su raznoliku ponudu svojih proizvoda i usluga, domaćih delicija, hrane i pića, proizvoda kućne radinosti, rukotvorina i različitih hobija. Osnovni cilj ove manifestacije je prezentacija poduzetničkog potencijala Ravnih kotara i Bukovice, umrežavanje i povezivanje radi ostvarivanja zajedničkog interesa i razvoja svih oblika poduzetništva.

Razvoj malog i srednjeg poduzetništva smatra se temeljem ekonomskog razvoja i napretka kako Grada Benkovca, tako i susjednih općina. Područje Bukovice i Ravnih kotara ima dugogodišnju tradiciju u obrtništvu i poduzetništvu, što je temelj i dobra prilika za snažniji gospodarski razvoj ovoga kraja.

Organizator ovog festivala je Udruženje obrtnika Benkovac u suradnji s Gradom Benkovcem, Razvojnom agencijom Grada Benkovca, Općinama Polača, Stankovci i Lišane Ostrovičke, Turističkom zajednicom Ravni kotari i komunalnim poduzećem Benković  iz Benkovca. Ove godine festival je okupio šezdesetak izlagača, poduzetnika, OPG-a, obrtnika, ustanova, udruga, kućnih radinosti, samostalnih umjetnika i nekoliko folklornih društava.

Festival je prigodnim riječima dobrodošlice otvorio Tomislav Bulić, gradonačelnik Grada Benkovca koji je kazao kako je ovaj festival prilika za upoznavanje, predstavljanje rada, ali i prilika da pokažemo kako ovaj grad i njegova okolica imaju niz kreativnih i radišnih poduzetnika. Dodao je kako Grad Benkovac prati sve i kako će se ponovno pokrenuti proces sufinanciranja obrta, OPG-ova i poduzetnika kao što je to bilo proteklih godina, jer je svaka mala pomoć bitna.

Predsjednik Udruženja obrtnika Benkovac Tomislav Glavić kazao je kako su ove godine osim izložbeno-prodajnog štanda, pripremljene i određene radionice kako bi se posjetitelji upoznali s određenim procesima proizvodnje. Sve što smo prošle godine napravili ove smo unaprijedili, što ova večer i potvrđuje. Predstavlja se 60-ak poduzetnika, a inicijativa je krenula iz našeg Udruženja i od naše članice, obrtnice Marije Bešlić.
Festival koji je započeo lani, kao jedna od inicijativa Udruženja, svojevrsni je pilot projekt s ciljem bolje prezentacije svih benkovačkih obrtnika, poduzetnika, OPG-ova i kućne radinosti. Ovaj je festival jako važan jer mi okupljamo jako vrijedne ljude i potičemo mlade na otvaranje obrta. Malo smo Udruženje koje okuplja tri općine i jedan grad, a imamo 370 članova. Nove obrte većinom otvaraju mladi stručnjaci i to u različitim branšama, što dokazuje kako se vlastiti rad itekako isplati, naglasila je Neda Marić, tajnica Udruženja obrtnika Benkovac, obrtnica i izlagačica.

Važno je primijetiti kako folklorna društva, naši obrtnici, poduzetnici i umjetnici pokazuju veliki interes za očuvanjem tradicije i običaja koji  imaju važno mjesto u promociji naše lokalne baštine i  kulture, a što sve opet doprinosi prepoznavanju novih gospodarskih mogućnosti ovoga kraja. Na benkovačkoj šetnici, koja je vrvjela posjetiteljima moglo se kušati sve, od domaćeg prisnaca i kozjeg sira, fritula, meda, raznih delicija, novog benkovačkog koktela, do vrhunskih vina koja su nudili poznati vinari iz Nadina. Organizatori su pripremili za sve posjetitelje i bogat stol na kojem je bilo svega, fažola, ribe, pršuta i brojnih tradicijskih proizvoda, a upriličena je i svečana promocija jedinstvenog benkovačkog koktela s potpisom Klare Boban.
Posjetitelje je razveselila i bogata tombola za koju su priloge u obliku svojim proizvoda i usluga darovali sami poduzetnici i ostali donatori. Za dobru zabavu na festivalu pobrinuli su se svojim nastupima i izvedbama Glazbeno društvo Stankovci, KUD Nadin, KUD SV. Kata Zemunik i Udruga DJ-a i autora elektronske glazbe RITAM iz Benkovca.

Tekst i foto: Mile Marić