Sajam lokalnih proizvoda i tradicijske baštine u Nadinu privukao strane i domaće goste

Proteklog petka u Nadinu održan je prvi Sajam lokalnih proizvoda i tradicijske baštine u organizaciji Grada Benkovca, TZ-a Ravni kotari, Razvojne agencije Grada Benkovca, Komunalnog poduzeća „Benković“ te Udruženja obrtnika Benkovac.

Prvo izdanje Sajma kojem je cilj promocija i prodaja proizvoda lokalnih proizvođača, promocija lokalne kulture, očuvanje tradicije i stvaranje autentičnog iskustva za posjetitelje, a sve s naglaskom na održivost i ekološku svijest, okupilo je 22 izlagača. Uz gradonačelnika Benkovca Tomislava Bulića, Sajam su svojim dolaskom podržali zamjenik župana Šime Vicković i županijski pročelnik za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Daniel Segarić.

Posjetitelji sajma tako su imali priliku na jednom mjestu kušati najbolje iz srca Ravnih kotara: ekološka vina i maslinova ulja, med, suhomesnate proizvode te domaće sireve i likere, isprobati proizvode prirodne kozmetike, a zatim se počastiti ponekim suvenirom. Jedna od izlagačica bila je Slavica Nimčević koja se bavi uzgojem pčela i proizvodnjom meda od bagrema, drače, lipe, kestena…i to sve na tradicionalni način.

– Pošto smo moj suprug i ja u mirovini, ovo nam je hobi koji nam omogućava da ostanemo aktivni. Pčele selimo na paše samoniklih biljaka koje se ne špricaju, primjerice na Učku za kesten, Cres za kadulju, Ravnu Goru za medljikovac, a ponekad svratimo i u Liku, rekla je Slavica koju inače možemo vidjeti na sajmovima u Rijeci i Benkovcu, a osim meda, bavi se proizvodnjom maslinova ulja.

Ružica Krišto iz Donjih Biljana posjetiteljima Sajma nudila je odličan kozji sir i mlijeko iz vlastite proizvodnje.

– Smatram da su ovakve manifestacije dobar način za promociju i razvoj OPG-ova. Jako sam zadovoljna prodajom, ne mogu napraviti toliko kolika je potražnja, kazala je Krišto koja uz posao, „gušta“ u proizvodnji svojih sireva kojih često možete pronaći na benkovačkoj pijaci.

Vedran Vinketa, vlasnik Vina Vinketa ponosan je na svoje vinograde, vinariju i kušaonicu smještenu upravo u Nadinu.

– Sretni smo što imamo ovakav prostor kao što je Društveni dom u kojem možemo prezentirati više različitih proizvoda. Nadamo se da će Sajam zaživjeti i biti još masovniji što se tiče posjećenosti, istaknuo je Vinketa ponudivši svoja vrhunska vina: Pošip, Maraštinu i Debit za one koji preferiraju bijelo, pa onda Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah, Grenache Noir i Cuvée za ljubitelje crnih vina.

Velika gužva bila je na štandu Elvisa Nimčevića koji je gostima prezentirao svoj Pošip, Rosé i Cuvée – za svakoga ponešto.

– Uvijek idemo ka tome da svoje proizvode plasiramo na turističko tržište, pa su ovakvi događaji sjajna prilika za prezentaciju autohtonih ravnokotarskih vina domaćim i stranim gostima, tvrdi ovaj nadinski vinar.

Na prvom Sajmu lokalnih proizvoda i tradicijske baštine u Nadinu izlagali su: OPG B-Tim (Šopot), OPG Ružica Krišto (Donje Biljane), OPG Katica Brkljača (Nadin), OPG Vrkić (Nadin), OPG Denis Ožaković (Nadin), OPG Elvis Nimčević (Nadin), OPG Denis Vrsaljko (Nadin), OPG Blaženka Vrsaljko (Nadin), OPG Krešo Nimčević (Nadin), OPG Mate Gašpar (Ceranje Donje), OPG Ante Bačić (Polača), Denis Plastić (Nadin), Domaća radinost „Kap“ (Benkovac), Vina Vinketa (Nadin), KerVin (Nadin), Željko Vrsaljko (Nadina), OPG Rajko Arbanas (Smilčić), MasVin (Polača), Vina Vrsaljko (Nadin), OPG Škaulj (Nadin), Agro kotari d.o.o. (Donje Biljane) te brusionica Glavić (Zadar).

Tekst i foto: Razvojna agencija Benkovac